Saturday, May 21, 2011

Keluragaku keluarga bahagia~

Salam petang Dear~...
Nk join segmen KIC yg comey nih..
entry tajuk Keluargaku keluarga bahagia...
Memang sesuai...sbb keluarga lh yg selalu berada dgn kita x kira kita ssh atau sng...
kn?...



Sebelum tu nk jwb beberapa soalan dr KIC ni...

1)Keluarga saya amat bhgia dan amat tabah...
Saya sayangkan keluarga sy...especially mak ayah yg dpt mmbesarkan kamai seadanya..

Dicni..sya ingin menceritakankisah yg membuatkn semua org perlu menghargai sementara masih ada:
Story ini akn sy kenang dan ingat selama2nya sepanjang hidupku...

Date: 18/11/2009
Time : 7.45am

pada hari tersebut adik ku yg ke4 akan mengambil exam SPM pada kul 8.00am..so, pada mlmnya kul 12 lbh tgh mlm sblum xam mak ak call adik yg seorg ni yg sedang belajar di mara..
"salam...min,sok mak nk p tmpt amin k..tunggu mak nnt....."

So, pg esoknya..mak turut bersiap sedia utk xam student2 disekolahnya sama....masa dijam sudah mencapai 7.30am...tba2 mak tringat akn jnjinya ngn anknya...dia sbuk uruskn stdnt lain tp anaknya still mnggu di luar dwan cna.....tanpa buang masa..mak kuar n trus rush drive ke sekolah adik di MARA jeli.....dalam fikiran mak saat itu hanyalah satu..."ingin brjumpa dgn anaknya"....

Tp kdg2 kita hnya merancng..tp tuhan yg tentukn segala2nya.. 1 KM lg nk smpi di jln lebuhraya utra selatan..di kwsan perkmpungan...mak telah bertempur dengan sebuah treller muatan kargo....nauzubillah...kereta hncur..mak cedera parah...HANYA TUHAN YANG TAHU...

Time: 9.00am

Pada saat itu ak mndapat pnggilan dr ayh berkali2...ketika itu ak berada di seremban pada saat itu sedang mnjalani kursus ....stlh mndpt brita..dri ini trduduk n trdiam..tuhan je tahu perasaan di dalm hati..seumpama mimpi di siang hari..ak cuba kuatkn diri....
tba2 abg ak call..
"angah...mak xcdnt....ayh x leh cakap pape dh..ayh sruh blik sgera...abg p amik agh nnt...dlm 2 jm abg smpi..cpt siap2..."
Abg ak dr shah alm. trus pick up ak kt serembn..n kmi trus ke hospital KB...

Time: 11.00pm

Aku smpi di hospital KB bersama abg n adikku...abg trus pngsan....aku kuatkn lagi diriku melihat mak...airmata tak dapat lagi aku tahan..akhirnya jatuh juga di hadapan ibuku....
ak trdengar suara mak sayup2....
"jangan menangis.....syukur mak masih bernyawa...."
Anak mana dapat melihat keadaan mak tersayang sebegitu...rupa mak sudah tiada lansung..bengkak....bdn mak byk yang patah....Di dalam diri ini hanya satu...sekali pun..aku ingin kuat demi adik2 aku..aku nak bagi kekuatan untuk mereka...

Date: 30/11/2009
Time: 8.00pm

Pada malam ini mak dipindahkan ke wad lain..setelah dua hari mak berpuasa dan d scan bhagian kepalanya..alhamdulilah mak terselamat daripada perdarahan beku di kepala....ak bersyukur....namun...dalam dua minggu awalnya..mak masih lagi ingat2 lupa..

setiap hari mak bertanya..knp mak berada di hospital..setiap hari mak bertanya..siap yg dtg..siapa yg melawat....

.setiap hari jugalah aku akan menceritakan dan mengulangi cerita yang sama kepada ibuku...

Setiap malm aku menemani ibuku...disamping abgku yg tersayang turut membantu....keletihan aku akn berbyar stelah melihat prbhan dri mak....mak sedikit2 blh tersenyum....semua kelihatan mnjd segar kmbali...

Date:
20/12/2009
Time: 12.00 pm

Pada hari ini...semua penantian hampir berakhir...bermacam2 dugaan telah berlaku sepanjang mak dirawat di hospital...mak amat kuat..mak sentiasa tersenyum..walhal aku tahu kesakitan yg mak tahan....setelah pembedahan ditunda sebanyak 5 kali....penantian demi penantian...harapan mak bertambah hancur....namun...Detik kul 12 tghari hari tersebut..mak ak telah ditolak di dalam bilik bedah...Ak dan keluarga menunggu diluar....sejam demi sejam menunggu..tak putus2 bacaan yaasin dan zikir bertutur di bibir kami sekeluarga.....kami berharap mak selamt...doktor menganggar 5 jm shja pmbedahan....namun..sebaliknya terjadi..pembedahan mak adalah pembedahan major..pembedahan besar....setelah 10 jam menunggu...akhirnya semuanya terjawab...hati ak tidak puas2 berdebar.....ak trlalu bimbang......

Time: 10.00 pm

Doktor telah memanggil sedara yg mnggu....ak cepat2 ke tmpt dktor brsama bp saudra ku....dktor mengatakn ibu dah selamat dibedah menukarkan sendi paha dan pinggul yang hancur...ALHAMDULILAH.....sekali lagi air mata ku menitis.....sekarang ak dan keluarga hnya mnggu saat mak untuk sedar dan bernyawa seperti biasa...

Time: 1.00 pm

Mak dikeluarkan dr i.c.u dan dimasukkan ke wad....mak dah dpt mngelipkan mata dan lelap kembali.....malamnya..ak berjaga..mak tersedar2 kesakitan....

Alhamdulilah..setelah dua minggu selepas pembedahan...selepas ibu menjalani proses pembaik pulih....mak dapat balik kerumah....mak cuma hnya dapat duduk dan tido shj......mak tak dapat berpijak lg...apatah lagi brjalan...mungkin mengambil masa yg lama.....bersabarlah.....


9/7/2010
Pada hari ini mak saya telah dioperate sekali lagi dibahagian kecederaan di bahagian pengkalan peha
ataupun dgn nm saintifik nya.. "Avascular Necrosis"..

Pembedahan sebelum ini pada akhir bln 12 thun lpas dah brjya..n dah mula mnampakkn hasil setelalah mak dah dapat berjalan perlahan menggunakan tongkat4 dan dua...even tak perlu lg mnggunakan wheel chair..itu satu perkembanagan yg baik bg kami sekeluarga..

Tapi pengharapan demi pengharapan yang kami harapkan rupa2nya berakhir dengan dugaan buat sekali lagi...

Pada akhir bulan 5, mak mengadu sakit du bahagian pembedahannya...setiap kali pergerakan fisio yang emk buat akan menyebabkan kesakitan...dahulunya emak dapat berjalan perlahan2 ..namun sekarang sudah terlantar baring kembali...

Pada hujung bulan 6..emak dimasukkan sekali lagi di wad hospital kota bharu..dan brjumpa dngn pkar perubatan yg melakukan pmbedahan...setelah seminggu disitu...dktor membuat satu keputusan agar emak dipindahkan ke HUSM Kubang Kerian untuk rawatan selanjutnya...

Di HUSM, emak dibedah lagi..kerana disyaki mngandungi jangkitan kuman di bahagian pembedhan:


Jangkitan Kuman telah merebak keseluruh kawasan menyebabkan:
1) Kawasan 20 skru di bhgn pengkalan peha diliputi nanah...

2) Kuman telah menghakis mangkuk paha ..menyebabkan tulang sudah tiada.(susulan dr itu, dktr ingin buat operation sekali lg utk mngantikan tulang yg reput)

3)Kuman turut merebak kawasn pencernaan emak...(dktr telah mncuci bhgian pencernaan mak, mnyebabkan mak slalu muntah dan kurang selera makan)

Effect setelah smua yang terjadi..emak semakin kurus dan tidak lagi seceria dulu...
Pepun aku amat bersyukur..di saat2 genting emak, aku sentiasa berada di sisinya... 


Bulan 3 2011:

Sekali lagi dugaan menimpa kekuatan dan ketabahan emakku...Bila dia diberitahu...bahawa kakinya tidak lagi boleh disambung besi kerana jangkitan kuman di dalam bdn serta hepatitis B nya...
Emak perlu berkerusi roda sepanjang hyatnya....

Ya ALLAH..begitu kuat kau menduga kekuatan kami sekeluarga..kami pasrah...
Aku berdoa semoga emak dpat menunaikan haji pd thun hdpn..itulah impiannya..walaupn dia berkeadaan sedemikian~
 
Emak...
Kuatnya emak mempengaruhi kami anak2 mu....
Sabarnya emak menyakinkan kami anak2mu..
senyuman mu emak memberi bahagia kami anak2 mu...

semua orang mendoakan emak sembuh ,,kuat..tabah dengan dugaan yg diberi..seseungguhnya..aku redha dengan apa dugaan yg trjadi..ak thu YG MAHA KUASA tidak kejam dan zalim..dia MAHA MENGETAHUI segala2nya...



 (Ketika sihat mu)
(Mak yg Tabah)
2) Keluarga yg diimpikan keluarga bahagia seperti sekarang....

3) panggilan di rumh~ Angah~atau sedara mara pnggil nuyu~

4) Apa yg kita dapat buat utk ibubapa kita adalah...
melihat mak dan ayah tersenyum kembali..sbb sy mmg syg kn mk ayh sy~...
mg keluarga kami tabah~...

12 comments:

Nour Akmal said...

wahh..cerita yang complete..=)
moga jadi anak yg dpt membahagiakan ibu dan bapa..=)

Nour Akmal said...

lupa nak bgtau..

btw, dh update segmen ni..n blog ni ade dlm list..jom usha..

fRaMe+LenSeS said...

Nadh doakan kebahagiaan kamu sekeluarga.. Amin2.. T.T tersentuh baca kisah ni..

iMBobo said...

semoga ibumu tetap tabah..

is_riders said...

terima kasih sbb jaga sentiasa berada disisi mak setiap masa.. Abang syukur mak kita masih ada..
terima kasih adikku..

a kl citizen said...

semoga keluarga ini terusan diberi ketabahan

Faaein Talip Roy said...

sedih.. semoga keluarga kemei sentiasa tabah... semoga emak kemei smbuh dengan izin-Nya.. =]

cik purple said...

tak tau nak cakap ape..setiap manusia diduga ngan dugaan yang berbeza2..yang penting kite redha atas semuanya..sebagai kakak sulung, apa yang paling penting adalah berbakti kepada orang tua kite selagi both of them ada kat dunia ni..semoga Allah akan sentiasa berkati ikma sekeluarga..jangan putus asa dan menyerah..pasti segalanya ad hikmah.. ;)

kemei said...

terima kasih smua~..trima ksh sgt2

Siti Hajar said...

sugoh syahdu dan sayu bila baca blog si kemei ni..syabas untuk kemei yang berjaya mengharungi ye sampai sekarang..saya betul2 kagum dengan ketabahan kemei sekeluarga..ucapan 'syabas' dari saya

POSH76 said...

blogwalking

Faten Rosli said...

Semoga apa yg kamu impikan bersama keluarga tercapai.. :))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Make Your Own Gifts Here Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!